STRONA PIORIN (metodyki): LINK (strona otworzy się w nowym oknie)
W systemie integrowanej produkcji roślin należy pamiętać o podstawowej zasadzie- zgłaszać można tylko gatunki roślin dla których zostały opracowane i opublikowane metodyki. Pełna lista opracowanych metodyk znajduje się na stronie PIORIN- LINK (strona otworzy się w nowym oknie) Czytając metodyki dla danego gatunku należy zwrócić uwagę na listy kontrolne które znajdują się na końcu metodyk. Listy kontrole to nic innego jak spis wszystkich wymagań obligatoryjnych jakie muszą być spełnione w 100 % oraz wymagań dodatkowych i zaleceń które muszę być spełnione w określonym stopniu. (w 50 % dla wymagań dodatkowych i 20 % dla listy "zalecenia") Kontrola podmiotu certyfikującego to nic innego jak weryfikacja czy wymagania dla danego gatunku zostały spełnione. Uwaga! -nie spełnienie wymagań może mieć wpływ na odmowę wydania certyfikatu przez podmiot certyfikujący.
PLATFORMA SYGNALIZACJI AGROFAGÓW (Listy ŚOR): LINK (strona otworzy się w nowym oknie)
Jednym z podstawowych wymogów które musza być spełnione w systemie integrowanej produkcji roślin jest stosowanie wyłącznie środków ochrony roślin z listy środków zalecanych do stosowania w tym systemie. Listy ŚOR dostępne są na stronie agrofagi.com.pl -LINK (strona otworzy się w nowym oknie) Pamiętaj - przy stosowaniu środków ochrony roślin należy przestrzegać zapisów etykiety. Zarówno w zakresie bezpiecznego stosowania danego preparatu jak i w zakresie dawek, czasu, ilości zabiegów w roku itp.
COBORU - rekomendacja odmian w systemie IPR. LINK (strona otworzy się w nowym oknie)
Kolejnym ważnym elementem systemu integrowanej produkcji roślin jest właściwy dobór odmian gatunków zgłoszonych do certyfikacji. Rolnicy powinni w pierwszej kolejności kierować przede wszystkim rekomendacjami PDO. Jako zasadę należy więc przyjąć stosowanie w ramach systemu integrowanej produkcji, o ile to możliwe, odmian znajdujących się na listach odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa. Listę odmian zalecanych prowadzi COBORU - LINK (strona otworzy się w nowym oknie)
Cookies
Korzystając z tej witryny, automatycznie akceptujesz używanie przez nas plików cookie. Czytaj więcej.